Polikistik overli hastalar normal yolla gebe kalabilir mi?
Bizim cevabımız, evet kalabilirler. Ancak eğer kadının ve erkeğin farklı bir sorunu yoksa, bizde insanlar genelde polikistik over var deyince sanki başka bir problem olmazmış gibi algılıyorlar. Ancak şu anda üreyememe problemlerinin en az yarısı sperm kaynaklı. Bu arada sadece polikistik over var diye kadında da başka bir sorun olmaz anlamına gelmiyor.
Tüpler açık mı?
Rahminde bir şekil bozukluğu var mı yok mu bu gibi faktörlerin muhakkak biliniyor olması gerekiyor ki, siz polikistik over sendromlu bir hastayı insülin direncini yenip, eğer kilolu ise zayıflatıp yumurtlamasını sağladıktan sonra, ilişkiye girdiği zaman gebe kalabilecek hale yani gebelik şansını arttırabilir duruma getirebilirsiniz. Bize başvuran polikistik overli hastalarda durumlarına farklı bir sorun eşlik etmediği zaman ben diyorum ki; yaşınız genç, yapılan tetkikler normal, insülin direncimizi biraz düzene sokalım.
Aynı zamanda diyetimize, egzersizimize dikkat edelim gerekiyorsa tedavinize ilaç takviyesi ekleyelim, sonrasında sizin her ay yumurtanızı takip ederek olgunlaştıralım ve yumurtayı çatlatarak siz zamanlı olarak ilişkiye girin. Ama bakın bu sabır gerektiren bir süreç ve bir ayda gebe kalabilme olasılığınız %10 -12 arasındadır. Dolayısıyla böyle bir tedaviye girdiğinizde sabırlı olmak gerekir bu tedavi 6 ay ila 1 yıl sürebilir, bu süre sizi korkutmasın. Bunu bu şekilde başararak gebe kalan çok sayıda hastamız var. Bu yöntemle gebe kalamasanız bile, tüp bebek gibi bir tedavi alternatifimiz her zaman var. Ama bakın kime söyledim; en başa dönersek yaşı ve durumu uygun olan hastalar için geçerli demiştim. Eğer siz 40 yaşında ve polikistik over sendromunuz varsa o zaman bu tedavi temelde sizin için uygun olmayacaktır. Bunları iyi değerlendirmek gerekiyor.
Dolayısıyla polikistik overli hastalar başka sorunları yoksa normal yollarla da gebe kalabilirler. Biz de bunun için destekleyici tedaviler sunmaya hazırız.
Herkesin gönlüne göre olsun, sağlıcakla kalın.