Sorularla Tüp Bebek
1Düzenli bir cinsel beraberliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler, ne zaman tedaviye başlamalıdır?
Kadının yaşı 35’in altında olan vakalarda 1 yıl, 35’nin üzerinde olanlarda ise 6 aylık gebe kalamama dönemi sonrasında değerlendirme yapılmalı ve gerekirse tedaviye başlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki tüp bebek tedavisinde birinci faktör kadının yaşıdır.
2Tüp bebek tedavisi hangi aşamalardan oluşmaktadır?
Tüp bebek yöntemi, yumurtalıkların uyarılması, yumurta toplanması (OPU), yumurtaların sperm ile döllenmesi (mikroenjeksiyon) ve oluşan embriyonun(ların) nakli (embriyo transferi) aşamalarından oluşur.
3Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?
Hastalarımız ile yaptığımız ilk görüşme ve değerlendirme sonrasında, her çiftin tıbbi özgeçmişine, kadının yaşı ve yumurtalık rezervine/erkeğin spermiogram testine göre, çiftlere özel tedavi belirlemekteyiz. Tüp bebek tedavisi adet başlangıcından itibaren yaklaşık olarak 2-2.5 hafta sürmektedir.
4Tüp bebek tedavisi süresince hastanede yatmak gerekli midir?
Tüp bebek tedavisinin hiçbir aşamasında hastane yatışı gerekmemektedir. Tüm işlemler günübirliktir.
5Sperm inceleme testinde (spermiogram) sperm sayısının az olması ya da sperm bulunmaması durumunda ne yapılmaktadır?
Sperm sayısı az ve ilaçla tedavi mümkün olmadığı vakalarda direkt olarak tüp bebek tedavisi önerilir. Menide hiç sperm olmaması durumlarında ise tüp bebek tedavisine ilaveten testis içinden cerrahi olarak sperm aranması gerekir.
6Yumurta nasıl toplanır? Ağrılı bir işlem midir?
Vajinal ultrason eşliğinde yumurtalıkların içerisine özel bir iğne ile girilip yumurtanın yerleştiği folikül adı verilen içi sıvı dolu kese boşaltılır. Alınan sıvı bir tüpün içerisine aktarılır. Tüp içindeki sıvıda mikroskop altında görülebilen yumurta bulunur. Yumurta toplama işlemi ağrılı bir işlem değildir, ancak hastaların rahatsız olmaması için genel anestezi altında yapılması daha uygundur.
7Yumurtalar döllendikten sonra embriyolar rahim içine nasıl yerleştirilir?
Rahim içerisine embriyo transferi oldukça basit ve kısa süreli bir işlemdir. Bu işlem yapılırken öncelikle rahim ağzına uzman hekim tarafından ince silikon bir kateter yerleştirilir. Karından eş zamanlı yapılan ultrasonografi eşliğinde, embrio(lar) rahim içine transfer edilir.
8Embriyo transferinin 3. gün ya da 5. Günde yapılması neden önemlidir?
Embriyo transferi yumurta toplama günüden 3 ya da 5 gün sonra yapılmaktadır. 3. gün 7 ve üzeri hücreli olan embriyo, 5. gün yani blastokist aşamasında 250’den fazla hücreli, bebeğin eşini oluşturacak olan dış hücre kütlesi (trofoektoderm) ve bebeği oluşturacak olan iç hücre kütlesi (inner-cell mass) ayrımlaşmış hale gelmiştir. Bu nedenle 5. gün transferinde, rahme tutunma şansı daha yüksek olan embriyo seçilebilmektedir. Bu nedenle, 5. gün transferlerinde gebelik oranı, 3. gün transferlerine göre çok daha yüksektir.
9Transfer sonrası arta kalan embriyo olur mu? Olursa bunlara ne yapılır?
Transfer sonrası arta kalan kaliteli embriyolar var ise, dondurularak saklanabilir.
10Nakledilecek embriyo sayısı neye göre belirleniyor?
Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği uyarınca transfer edilen embriyo sayısına yasal düzenleme getirilmiştir. Bu nedenle kadın yaşı 35 yaş altı olan olgularda, ilk 2 uygulama için tek, 2’den fazla başarısız deneme var ya da kadının yaşı 35 ve üzerinde ise 2 embriyo transferine izin verilmektedir.