Embriyo Transfer İşleminde Seni Ne Bekliyor?
Hastalarımın sıkça sorduğu sorulardan bir tanesi de embriyo transfer işlemi anestezi altında mı yapılıyor? İşlem esnasında ağrı duyuyor muyum oluyor.
Özel bir durumunuz yoksa vajinismus gibi, biz embriyo transferi esnasında anestezi uygulamıyoruz. Çünkü işlem gerçekten normal bir kadın doğum muayenesi gibi. Aslında idrara bir miktar sıkışık olduğunuzu unutmazsak daha kolay, sadece orada genelde insanların benim idrarım çok acaba tutamaz mıyım diye korkuları oluyor. Ama bu da genelde hiçbir sıkıntı yaratmadan hallolacak bir şey. Dolayısıyla sizi ne bekliyor transfer işleminde onu anlatayım.
Geliyorsunuz sizi bir odaya alıyoruz. Oda dediğim yer yani sizin giyinip soyunabileceğiniz bir alan eşinizle birlikte. İşlem öncesinde ben rutin hastalarımı görmeye çalışıyorum. Transfer işlemi öncesinde “ben buradayım içeride sizi bekliyor olacağı'' bunu söylüyorum. Transfer öncesi embriyoları mutlaka görmüş oluyorum. Embriyo kalitesi ile ilgili bilgi veriyorum. Çok iyi embriyolarınız var ya da orta kalitede embriyolarınız var. Beklentimiz şu olabilir gibi bilgilendirmeler yapıyorum. Sonrasında hasta yatağı ile beraber transfer ortamına geliyor.
Bu aslında tüp bebek ameliyathanesi içinde oluyor. Ameliyathane lafı sizi korkutmasın, anestezi almayacaksınız. Yataktan normal transfer masasına geçiyorsunuz, bir tane muayene aleti, bizim spekulum dediğimiz, bilirsiniz pap-smear aldırdıysanız daha önceden ki her kadının her yıl aldırması gerekiyor; smear aldırırken kullanılan o spekulumlardan bir tanesini vajinanıza kibarca yerleştiriyoruz, bundan sonra içeriye ne olur ne olmaz bizim yaptığımız işten embriyo enfekte olmasın diye antibiyotikli solüsyonlar içeren bizim şu an kullandığımızın rengi pembe olduğu için, pembe solüsyonlarla yıkıyoruz. İçerinin de, vajinanın da temizlenmesini sağlıyoruz. Sonra embriyolog arkadaş bize dış kateteri getiriyor, kateteri rahim ağzınızdan yerleştiriyoruz.
Bu esnada da ultrason tutabilen bir hemşire karnınızdan bize kateterin hangi seviyede olduğunu gösteriyor. Transferde işin en hassas yeri orası kesin. Dolayısıyla ve her şeyi görerek kontrol altında ve sakince yapmak gerekiyor. Ben bu esnada bu ana kadar hastalarla hep konuşuyorum, bazen yemeklerden bahsediyoruz, bazen ne yaptıysa işte o gün aramızdaki diyaloğun gelişimine göre konuşuyoruz. Ondan sonra da diyorum ki Hatice Hanım lütfen başınızı kaldırmayın birazcık yavaş nefes alalım. Bu yaklaşık 30 saniyelik bir süre hepsi bu. O esnada embriyolog iç katetere embriyoyu yüklüyor, embriyo iç kateter ile birlikte geliyor, dış kateterden iç kateteri geçirmek suretiyle embriyoyu ultrasonla takip ederek istediğimiz alana bırakıyoruz. Bu arada gene merak edilen şeylerden bir tanesi de siz embriyoyu nasıl görüyorsunuz. Biz transferde aslında embriyoyu görmüyoruz. Embriyolar gözle görülebilir canlılar değiller. Mikroskopik canlılardır. Bu yüzden embriyolog mikroskopta embriyonun yanına bir miktar hava çekiyor, hava ultrasonla takip edilebilir bir materyal. Bu hava ile beraber embriyoyu ultrason eşliğinde hangi alana yerleştirdiğimizi de net bir şekilde görebiliyoruz.
Umarım herkesin gönlüne göre olur, herkes iyi transferlerle güzel sonuçlar alır. Korkulacak bir şey olduğunu düşünmüyorum.
Sağlıcakla kalın.